19 Nisan 2011 Salı

Buz Önleme Sistemi


Kar yağışı ve buzlanma, Hava alanlarında trafik seyri ve güvenlik bakımından önemli sorunlara neden olmaktadır. Hava alanlarında ise pist yüzeyindeki kar ve buz ulaşımın aksamasına, çeşitli güçlüklere ve ek masraflara sebep olmaktadır. Karayolu ve havaalanı kaplamaların-da kar birikimini engellemek amacıyla kombine Hava alanlarında, küreme, süpürme ve üfleme işlemleri birlikte uygulanmaktadır. Günümüzde buz mücadelesinde ise genellikle Sodyum klorür (NaCl), magnezyum klorür (MgCl), kalsiyum klorür (CaCl2), kalsiyum magnezyum asetat (CMA) ve potasyum asetat (KAc) gibi kimyasal maddeler kullanılmaktadır. NaCl, CaCl2  ve MgCl2’nin korozif etkisi ve CMA’nın ekonomik yönü dikkate alındığında buz mücadelesinde kullanılan kimyasallar içerisinde en uygun olanının potasyum asetat (KAc) olduğu söylenebilmektedir. Bu kimyasalları daha ekonomik ve etkili bir şekilde kullanmak, buzlanmaya anında müdahale edebilmek amacıyla Otomatik Buzlanma Önleyici Sprey Yöntemi geliştirilmiştir. Kaplamaya buzlanmayı önleyici kimyasalların püskürtülerek buzla kaplama yüzeyi arasında oluşan kimyasal bir tabakanın buzun kaplamaya yapışmasını engellemesi prensibine dayalı olarak çalışan bu yöntemde RWIS sisteminden faydalanılmaktadır. 
  
Bütün yol tiplerine uygulanabilen bu sistem özellikle köprü ve köprülü kavşaklarda kullanılmaktadır. Bu sistemin uygulandığı bölgelerde kar ve buzlanmadan kaynaklanan trafik kazalarının belirli bir miktarda azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca maliyet-fayda analizi sonucunda sistemin rantabl olduğu belirlenmiştir.
            
Sonuç olarak, bu yeni yaklaşımın ülkemizde kullanılması durumunda havaalanları, köprü, tünel, köprülü kavşak  ve viyadük gibi kritik noktalara anında ve otomatik olarak müdahale edilerek buzlanmanın önlenmesi, hizmet seviyesinin korunması, seyir güvenliğinin saðlanması ve yatırım maliyetlerinin azaltılması bakımından klasik yöntemlere göre daha fazla avantaj sağlanacağı düşünülmektedir.
Bolu Dağı Tüneli’nin açılışından on üç gün sonra viyadüklerde meydana gelen buzlanmadan ötürü kapanması kar ve buz mücadelesin- de etkin yöntemlerin kullanılmasının önemini bir kez daha göstermiştir. Yüzölçümü bakımından büyük bir çoğunluğunda karasal ikli- min hüküm sürdüğü ülkemizde karayolu ve havayollarında ulaşımı aksatmadan güvenli bir şekilde sağlayabilmek amacıyla kar ve buz mücadelesinde teknolojik gelişmelere bağlı olarak geliştirilen etkin ve ekonomik yeni yöntemlerin denenmesi, uygun bulunması durumunda gerekli alt yapının oluşturulup yaygınlaştırılması büyük önem arz etmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder